هنر زندگی | مشاوره روانشناسی

هنر زندگی اولین سامانه مشاوره روانشناسی در زمینه مشاوره خانواده ، مشاوره روانشناسی ، مشاوره تربیت کودک ، مشاوره ترک اعتیاد، مشاوره شخصیت شناسی و...

هنر زندگی | مشاوره روانشناسی

هنر زندگی اولین سامانه مشاوره روانشناسی در زمینه مشاوره خانواده ، مشاوره روانشناسی ، مشاوره تربیت کودک ، مشاوره ترک اعتیاد، مشاوره شخصیت شناسی و...

تجاوز جنسی

تجاوز جنسی یکی از آسیب زننده ترین اتفاقاتی است که می تواند برای مردان و زنان اتفاق بیفتد. برخلاف باور عامه تجاوز بیشتر توسط آشنایان فرد رخ می دهد. همچنین کودکان بیشتر در معرض این آسیب هستند. تجاوز جنسی می تواند بنیان روانی فرد را دگرگون کند و آسیب های گوناگونی را در بخش های مختلفی از زندگی فرد ایجاد کند. به دلیل سنگین بودن بار روانی این اتفاق معمولا قربانیان آن نمی توانند مسأله را برای دیگران عنوان کنند. کودک آزار جنسی از جمله مواردی است که کمتر گزارش می شود. عنوان نکردن این اتفاق علاوه بر این که می تواند بار روانی تجاوز را بیشتر کند، می تواند فرد متجاوز را همچنان موجه جلوه دهد و در نهایت رفتار او می تواند ادامه پیدا کند.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه مسائل جنسی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت با شماره9099075228 تماس بگیرید.

 

تجاوز جنسی

تجاوز جنسی به معنی تحمیل رابطه جنسی به یک فرد دیگر بدون رضایت او می باشد. تجاوز می تواند اشکال مختلفی داشته باشد: مرد به زن، زن به مرد، مرد و زن به کودک، زن به زن و مرد به مرد.

تجاوز جنسی حتما نباید همراه با دخول باشد، هر شکل از رابطه جنسی که در آن رضایت نباشد تجاوز جنسی محسوب می شود. در مورد ارتباط بزرگسالان با افراد زیر سن قانونی، حتی در صورت وجود رضایت، باز هم وضعیت را تجاوز اطلاق می کنیم.

همان طور که گفته شد تجاوز جنسی باید در بافتی از نارضایتی قرار گیرد. گاهی اوقات فرد توانایی ابراز مراتب نارضایتی خود را ندارد، تهدید شده است، مورد ارعاب قرار گرفته، باج می دهد ، در وضعیتی قرار دارد که توانایی تصمیم گیری در این مورد را ندارد مثلا در حالت مستی است، خواب است یا عقب ماندگی ذهنی دارد.

در بسیاری از کشورها شاهد مفهوم پردازی تجاوز زوجی هستیم. یعنی یک زوج رابطه جنسی را بر همسرش یا شریکش تحمیل کند. در کشورهایی مثل ایران که تمکین جنسی جزء وظایف زن به مرد است، این امر می تواند بی مفهوم به نظر برسد. اما در بسیاری از ایالت ها و کشورها تحمیل را بین زوجین غیرقانونی می شمارند.

 

آمار و شیوع تجاوز جنسی

بسیاری از افرادی که مورد تجاوز قرار می گیرند، این امر را گزارش نمی دهند. بنابراین به دست آوردن آمار واضح، دشوار می باشد. نکته قابل توجه این است که تنها 20 درصد تجاوزات صورت گرفته توسط افراد غریبه رخ می دهند. بیشتر تجاوز ها از قبل برنامه ریزی شده هستند و توسط آشنایان مورد اعتماد فرد قربانی رخ می دهند.

 

علل تجاوز جنسی

بحث خشونت جنسی و مخصوصا شکل تجاوز آن می تواند علت شناسی پیچیده ای داشته باشد. از یک طرف می توان به علل زیستی اشاره کرد و از طرف دیگر علل رشدی و روانشناختی وجود دارند.

  • یکی از مهم ترین عوامل می تواند اختلالات شخصیت باشد. اختلال شخصیت ضداجتماعی به شدت مستعد این عمل خشونت بار می باشد. در کنار این امر متجاوز در کودکی سابقه مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفتن، تجربه خشونت، ارتباط نامناسب با والدین، خشم شدید نسبت به مادر یا زن های مهم زندگی، رهاشدگی، بی اعتمادی نسبت به والد و الگو برداری از والد خشونتگر را شاهد بود.
  • یکی از اموری که سبب ساز تجاوزات می شود عدم کنترل تکانه و ناتوانی فرد در جلوگیری از تمایلاتش می باشد. یعنی فردی که از بچگی مورد خشونت قرار گرفته و توانایی کنترل تکانه هم ندارد، به راحتی خشم هایش را بروز می دهد.
  • یکی از دلایلی که فرد متجاوز بدون احساس گناه به آن ادامه می دهد این است که قربانی را قربانی زدایی می کنند. یعنی متجاوز موقعیت را طوری تفسیر می کند که گویی قربانی مستحق این برخورد است و گویی متجاوز در حال اجرای عدالت روی او می باشد. در حالت های دیگر متجاوزان اعتقاد دارند که فرد قربانی خود مایل به این کار است و حتی ممکن است توانایی تفسیر صحیح نشانه های نارضایتی را نداشته باشند.
  • و در نهایت به عنوان آخرین دلیل و ضعیف ترین آن ها می توان گفت در جوامعی که قوانین بازدارنده وجود ندارند و سیستم قضایی و پلیسی در پیگیری و مجازات ضعیف عمل می کنند، ممکن است فرد به راه خود ادامه دهد و قربانیان بیشتری بگیرد.

 

آثار تجاوز جنسی

تجاوز آسیب های بسیار عمیق و گسترده ای برای فرد باقی می گذارد که برخی از آن ها ممکن است سالیان سال با فرد همراه باشند. ابتدای امر ممکن است تجاوز شکل خشونت آمیزی داشته و پیامدهای جسمانی باقی بگذارد. پیامدهای جسمانی برای قربانیان کمترین و سبک ترین هزینه ای است که می دهند.

یکی از عمده ترین اختلالات، اختلال استرس پس از سانحه می باشد. این اختلال ممکن است تا پایان عمر باقی بماند و فرد در رنج و عذاب قرار بگیرد. اثر عمده دیگر احساس گناه در قربانی است. ممکن است فرد قربانی پس از تجاوز احساس تقصیر و گناه کرده و برای تمام عمر یا حداقل برای مدتی طولانی احساس پشیمانی و سرزنش خود داشته باشد. علت عمده این امر باورهای فرهنگی و کلیشه ای جامعه در مورد قربانیان تجاوز است.

در بسیاری از جوامع مردم قربانی را هم مقصر می دانند. برای مثال ممکن است بگویند لباسش تحریک کننده بوده، خودش سرصحبت دوستانه را با متجاوز باز کرده یا حتی در خیلی از موارد وقتی که فرد قربانی با پای خود سر قرار می رود و در همان قرار مورد تجاوز قرار می گیرد، مردم او را مقصر می شمارند. اما هر شکلی از رابطه جنسی که بدون رضایت فرد قربانی باشد، تجاوز محسوب می شود؛ حتی اگر فرد قربانی با میل خود فرد دیگر را ببوسد این لزوما به این معنی نیست که به فرد مقابل اجازه داده است دخول انجام دهد.

اختلال دیگری که ممکن است در قربانی ایجاد شود ، اختلالات تجزیه ای و گسست از واقعیت و احساس غیر واقعی بودن می باشد. کودکانی که مورد تجاوز قرار می گیرند، مستعد پرورش بسیاری از اختلالات اضطرابی، افسردگی، اسکیزوفرنی و... می شوند. البته این مورد فقط مختص کودکان نیست اما کودکان در مقابل حوادث، آسیب پذیرتر هستند. بسیاری از کژکاری های جنسی و اختلالات جنسی در افرادی رخ می دهند که سابقه مورد سو استفاده قرار گرفتن در کودکی را داشته اند. سوء آثار تجاوزات محدود به فرد نیست، بلکه این آثار خانواده و جامعه را هم درگیر می کنند. در جوامعی که تجاوز رخ می دهد، اعتماد کم می شود و این امر به نوبه خود ممکن است سبب محدود شدن زنان در جامعه شود.

 

شرایطی که تجاوز را آسیب زا تر می کنند

تجاوزات جنسی در صورتی آسیب زاتر هستند که توسط فرد مورد اعتماد رخ دهند و تنها یک بار نباشند. هنگامی که تجاوز بارها و بارها تکرار شود، فرد شدیدا آسیب می بیند. در دراز مدت احساس ناتوانی و عدم کنترل خواهد داشت. این مسأله به نوبه خود آسیب پذیری را در برابر انواع اختلالات شدید و حتی خودکشی بالا می برد. اگر قربانی تجاوز بعد از تجاوز سکوت کند و مراتب قانونی را پیگیری نکند، ممکن است احتمال تکرار و به تبع آن آسیب را بالا ببرد. از دلایلی که قربانیان بزرگسال سکوت می کنند، دشواری و طولانی بودن فرایند پیگیری قانونی ، ترس از آبرو ، مورد سرزنش قرار گرفتن توسط اطرافیان و یا دردناک بودن فرایند پیگیری و توضیح آن برای مراجع قانونی می باشد. در مورد کودکانی که سکوت می کنند ، می توان گفت برای برخی از آن ها مسئله روشن نیست و دقیقا نمی دانند که چه اتفاقی برایشان رخ داده است. مخصوصا چون تجاوز از سمت آشنایان مورد اعتماد خانواده رخ می دهد کودک احساسات دوگانه ای در مورد آن خواهد داشت که بیان آن را برایش سخت می کند. در بسیاری از موارد هم کودک تهدید و ارعاب می شود. برای جلوگیری از این امر کودکان از سنین پایین باید آموزش های جنسی دریافت کرده و اندام های خصوصی خود را بشناسند، مهارت جرات مندی را یاد گرفته و از جانب والدین توجیه شده باشند که در چنین شرایطی می توانند به والدین خود اعتماد کرده و مسأله را عنوان کنند.

 

درمان پیامد های ناشی از تجاوز جنسی

هم قربانیان هم متجاوزان نیازمند درمان هستند. همیشه بهترین درمان پیشگیری می باشد. برای پیشگیری نیازمند بالا بردن بهداشت روان در سطح جامعه و کم کردن خشونت هستیم؛ همچنین تربیت جنسی کودکان از بروز بسیاری از مسائل پیشگیری می کند. قربانیان نیازمندروان درمانی هستند. بسته به نوع اختلال و شدت مشکل پیش آمده، درمان متفاوت خواهد بود. گاهی اوقات از درمان های دارویی هم برای آرامش فرد قربانی می توان بهره برد. همه این امور نیازمند دانش تخصصی روانشناس و روانپزشک می باشد . درمان های حمایتی،خانواده درمانی، تصحیح خطاهای شناختی و تخلیه هیجانی و سایر تکنیک های درمانی سودمند و کمک کننده خواهند بود.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه مسائل جنسی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت با شماره9099075228 تماس بگیرید.

 

خدمات مرکز مشاوره تلفنی خانواده هنر زندگی

 

  مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی خانواده هنر زندگی با بهره مندی از کادر مجرب خدمات خود در زمینه مشاوره تلفنی خانواده با موضوعاتی شامل مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی دختر و پسر،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی‌های پیش از ازدواج،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدی، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره اعتیاد، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره همسریابی مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره زندگی مشترک،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره جنسی

 

 

منبع:تجاوز جنسی

 

 

  • ۹۷/۰۶/۱۹
  • هنر زندگی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی