هنر زندگی | مشاوره روانشناسی

هنر زندگی اولین سامانه مشاوره روانشناسی در زمینه مشاوره خانواده ، مشاوره روانشناسی ، مشاوره تربیت کودک ، مشاوره ترک اعتیاد، مشاوره شخصیت شناسی و...

هنر زندگی | مشاوره روانشناسی

هنر زندگی اولین سامانه مشاوره روانشناسی در زمینه مشاوره خانواده ، مشاوره روانشناسی ، مشاوره تربیت کودک ، مشاوره ترک اعتیاد، مشاوره شخصیت شناسی و...


چاقی و اضافه وزن علاوه بر خطرات جسمانی که برای فرد ایجاد می کنند، بر سلامت روان فرد نیز تاثیر می گذارند. داشتن وزن مناسب امروزه دغدغه خیلی از افراد شده است. اغلب این دغدغه ها برای کسب زیبایی اندام ها شکل گرفته است. در مورد تاثیر چاقی و اضافه وزن بر سلامت جسمی اطلاعات زیادی در دسترس است. بسیاری از افراد می دانند اضافه وزن می تواند بر بیماری های قلبی، کبد، دیابت، فشار خون بالا و ... تاثیرگذار باشد. اما بهتر است بدانید چاقی علاوه بر سلامت جسمی بر خلق و سبک زندگی فرد هم تاثیر بسیاری دارد که این اثر می تواند دو جانبه باشد. در ادامه این مقاله به ارتباط چاقی و سلامت روان می پردازیم.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه چاقی و کاهش وزن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.

 

ارتباط چاقی و اعتماد به نفس

مطالعات جدید نشان داده است نوجوانان دارای اضافه وزن نسبت به همتایان دارای وزن نرمال از حرمت نفس پایین تری برخور دارند. این تفاوت به خصوص در حدود 13-14 سالگی که زمان حساسی در تحول حرمت نفس است، بیشتر می شود. تمسخر، طعنه زدن و سرزنش و بدرفتاری کودکان دیگر می تواند در اعتماد به نفس پایین و ایجاد مشکلات دیگر روانشناختی دخیل باشد.

بر اساس پژوهش ها حرمت نفس پایین در این کودکان می تواند باعث میزان بالای غمگینی، احساس تنهایی و عصبی بودن شود. همچنین احتمال گرایش آن ها به رفتارهای پرخطر مثل مصرف سیگار و الکل بیشتر می شود. این کودکان با احتمال بیشتری از جمع دوستان و خانواده کناره گیری می کنند. به طور کلی  خیلی از افراد دارای اضافه وزن به دلیل برآورده نشدن انتظاراتشان، خودپنداره ضعیف تری از خود پرورش می دهند. همچنین ممکن است ارزیابی منفی تری از ظاهر خود داشته باشد. این ارزیابی منفی می تواند بر سایر جنبه های زندگی به خصوص برقراری روابط آن ها اثرگذار باشد.

 

ارتباط چاقی با افسردگی

چاقی و افسردگی عموما ارتباط دوسویه دارند. داشتن اضافه وزن می تواند در بروز مشکلات خلقی و افسردگی تاثیرگذار باشد. همچنین چاقی می تواند از پیامدهای افسردگی باشد. این ارتباط دوسویه در ادامه بررسی کرده ایم.

چاقی منجر به افسردگی

چاقی می تواند با مسائل عاطفی مثل غمگینی و افسردگی مرتبط باشد. مطالعات نشان داده است افراد چاق 25 درصد بیشتر در معرض اختلالات خلقی مثل افسردگی اساسی قرار می گیرند. چاقی و اضافه وزن می تواند باعث ایجاد تصویر منفی از خویشتن، حرمت نفس پایین تر و ارتباط کمتر با دیگران شود. همه این عوامل می تواند در ایجاد افسردگی مشارکت کند. افراد دچار چاقی خیلی اوقات خود را طرد شده و دچار تبعیض می یابند. به علاوه اضافه وزن می تواند باعث بروز دردهای مفاصل و بیماری های جدی مثل دیابت و فشار خون شود. این بیماری ها می تواند فرد را خونه نشین کرده و از انجام فعالیت های مورد علاقه دور کند.

افسردگی منجر به چاقی

همانطور که چاقی می تواند منجر به افسردگی شود، افسردگی هم تا حد زیادی می تواند در بروز اضافه وزن موثر باشد. بر اساس پژوهشی نوجوانان دارای علائم افسردگی، به احتمال بیشتری در سال بعد دچار اضافه وزن می شدند. همچنین بر اساس این پژوهش نوجوانان افسرده در مرز اضافه وزن در سال بعد چاقی چشمگیری نشان دادند. افراد افسرده به احتمال زیادی برای فرار از رنج های عاطفی به خوردن روی می آورند. خیلی اوقات نسبت به تناسب اندام و رعایت رژیم های غذایی مناسب بی اهمیت و بی انگیزه می شوند. این افراد معمولا کمتر ورزش می کنند و سبک زندگی غیرفعالتری را انتخاب می کنند. معمولا اختلالات افسردگی با تغییرات ناگهانی در وزن همراه است. همچنین بر اساس مطالعات در افسردگی میزان سروتونین خون کاهش می یابد. به همین دلیل این گروه افراد گرایش بیشتری دارند با خوردن بیشتر کمبود سروتونین را جبران کنند و ناخودآگاه به خوددرمانی بپردازند.

عوامل خطر مشترک افسردگی و چاقی

خیلی از عوامل خطر در چاقی و افسردگی مشترک است. تعلق داشتن به طبقه اجتماعی-اقتصادی پایین، عدم درگیر شدن در فعالیت های فیزیکی، بیکاری، و تغذیه نامناسب خطر بروز هر دو مشکل را افزایش می دهد.

 

ارتباط  اضطراب با چاقی

چاقی می تواند با اضطراب و مشکلات اضطرابی ارتباط زیادی داشته باشد. بر اساس مطالعه ای، اضافه وزن افراد با افزایش اضطراب و مصرف مواد مخدر ارتباط  داشت. در این مطالعه اختلال اضطراب فراگیر و اختلالات وحشتزدگی در میان افراد دارای اضافه وزن شایع تر از گروه افراد دارای وزن طبیعی بود.

بر اساس پژوهشی افراد مضطرب دارای اضافه وزن، به دلیل افزایش خطر مشکلات جسمی مثل مشکلات متابولیک، دیابت، مشکلات قلبی، اضطراب و استرس بیشتری را تجربه می کند.  همچنین چاقی به دلیل افزایش بازخوردها یا ارزیابی های اجتماعی می تواند احتمال اضطراب و نگرانی در مورد قضاوت های اجتماعی را بیشتر کند. این مسئله زمینه ایجاد مشکلاتی مثل اضطراب اجتماعی و وحشتزدگی را در افراد به خصوص نوجوانان افزایش می دهد. همچنین اضافه وزن می تواند تحت تاثیر فشارهای عصبی و آسیب های تجربه شده قرار گیرد. بر اساس پژوهشی در سال 2014 افرادی که در کودکی تجربه کودک آزاری داشتند در بزرگسالی بیشتر در معرض چاقی قرار داشتند.

 

ارتباط اختلالات خوردن با چاقی

جالب است بدانید اختلالات تغذیه تنها منجر به کمبود وزن در افراد نمی شود. در پرخوری عصبی فرد به دلیل تجربه تنش عصبی شدید، اجبار زیادی را برای خوردن مقادیر زیاد غذا حس می کند. در ادامه معمولا این افراد به دلیل اضطراب و احساس گناه به جبران های افراطی مانند ورزش بیش از حد یا بالا آوردن می پردازند. خیلی اوقات این جبران ها از اضافه وزن جلوگیری می کند. اما در نهایت اغلب پرخوری عصبی در افراد باعث اضافه وزن و مشکلات جسمی می شود.

 

تاثیر اجتماع و فرهنگ

فرهنگ غالب جوامع در سالهای اخیر بیش از پیش به سمت ایده آل سازی اندام های لاغر و تشویق به داشتن وزن کم در افراد رفته است. اثر رسانه ها و تبلیغات را نمی توان دست کم گرفت. رسانه ها، فیلم ها و شبکه های اجتماعی به طور روزافزونی لاغری و وزن کم را الگوسازی می کنند و چاق بودن را به صورت نوعی نقص در نظر می گیرند. به این ترتیب تا حدی چاق بودن در جامعه پذیرفته نمی شود و افراد دارای اضافه وزن در مقایسه مستمر خود با الگوهای اجتماعی، احساس کمبود و ناکامی می کنند.

این مسئله می تواند بر خودپنداره، اعتماد به نفس و خلق کلی آن ها تاثیر منفی زیادی بگذارد. البته این تاثیر می تواند بر اساس نوع شخصیت و سلامت روان افراد متفاوت باشد. همچنین به دلیل ایده آل سازی اندام لاغر در خیلی جوامع و ارزش دادن بر اساس ظاهر افراد، افراد چاق بیشتر مورد ارزیابی های منفی، بازخوردها و اظهار نظر دیگران و گاهی نادیده گرفتن در اجتماع قرار می گیرند.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه مشاوره کودک و خانواده می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.

خدمات مرکز مشاوره تلفنی خانواده هنر زندگی

 

  مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی خانواده هنر زندگی با بهره مندی از کادر مجرب خدمات خود در زمینه مشاوره تلفنی خانواده با موضوعاتی شامل مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی دختر و پسر،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی‌های پیش از ازدواج،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدی، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره اعتیاد، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره همسریابی مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره زندگی مشترک،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره جنسی

 


منبعتاثیر چاقی بر سلامت روان

  • ۹۷/۰۸/۰۴
  • هنر زندگی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی